Nieuw

16-06-2015

Waarom kleuren voor volwassenen zo populair is

Volwassenen zijn in grote getalen aan het kleuren geslagen. Boekenwinkels liggen vol met kleurboeken voor volwassenen en kinderen moeten hun kleurpotloden en stiften zwaar beveiligen voor hun ouders. Waarom is deze activiteit (of kunnen we spreken van een hobby?) zo populair geworden?

Goede herinneringen aan de kindertijd

Zijn volwassenen weer op zoek naar het kind dat diep van binnen nog  verscholen zit? Vroeger was je waarschijnlijk uren aan het kleuren. De kleurplaten werden steeds moeilijker en mooier! En dan opeens is het niet cool meer, moeten de kleurplaten de prullenbak in (of op zijn minst ver in de kast worden opgeborgen). Dit terwijl je misschien diep van binnen dolgraag nog even door was gegaan met kleuren. En nu, na jarenlang hopen op de komst van kinderen in je omgeving met wie je onder het mom van 'oppassen' kunt kleuren...,  opeens deze hype: overal kleurboeken in de winkels die je als volwassene zonder schaamte kunt kopen. YES! Wat houdt je nog tegen om je oude bezigheid weer op te pakken. En dan is het nu nog cool ook!

Ontspanning

Toch denken wij dat dat niet de enige reden is waarom volwassenen zo massaal aan het kleuren geslagen zijn. Is het niet vooral omdat het zo heerlijk ontspannen is. Kleuren en je verder nergens druk om maken. Even weg van de computer, televisie en smartphone. Geen zorgen; de enige stressfactortjes zijn of de punt van je potlood niet breekt of stift op raakt en of je niet per ongeluk uitschiet.

Creativiteit uiten op een veilige manier

Kleuren is een heel veilige manier om je creativiteit te uiten. Je slaat je kleurboek weer dicht en niemand ziet wat je gemaakt hebt. Het is iets persoonlijks. Je hoeft je geen zorgen te maken om het ontwerp, die is er namelijk al. Het enige waar je je zorgen om moet maken zijn de kleuren die je gebruikt en wat je zelf van het resultaat vindt. Je doet er geen vlieg mee kwaad (een dode vlieg  tussen de bladzijden van je kleurboek is immers doodzonde). 

Maar...

Na deze uiteenzetting van redenen om te gaan kleuren tot slot nog even een reden om het niet te doen: het is verslavend en voor je het weet zijn de uren voorbij gevlogen. Als je niet uitkijkt ben je even helemaal weg van de wereld en alles om je heen. En als een kleurplaat af is en je slaat de bladzijde om en je ziet weer zo'n leuke kleurplaat, dan moet je toch verder? Daartegenover staat wel weer dat je trots mag zijn op het resultaat en weer helemaal ontspannen aan je to do-lijstje kan beginnen.


Tot slot

Bovenstaande is eigenlijk ook van toepassing op ons en de redenen waarom wij deze blog een aantal maanden geleden begonnen zijn. Wat kleuren is voor volwassenen, is Creative Neighbours voor ons. Knutselen doet ons denken aan vroeger: toen wij jonger waren, gingen wij vaak samen knutselen, maar deze activiteit maakt opeens plaats voor 'serieuzere'  en 'coole' bezigheden. Nu vormt het bloggen en knutselen juist een belangrijke bron voor ontspanning in ons drukke leven waarbij de smartphone een steeds centralere rol in gaat nemen. Eigenlijk is het ook 'veilig': wij doen er niemand mee kwaad en als onze creaties pijn doen aan je ogen, dan kan je gewoon weg klikken. En ja, het kost veel tijd, maar je werkt efficiĆ«nter en het resultaat mag er, al zeggen wij het zelf, best zijn!

Heb jij ook een kleurboek voor volwassenen? Post je creaties op Instagram met de hashtag #CreativeNeighbours en maak kans op een vermelding op onze blog! Wij kijken uit naar jullie posts!


Share this:

4 opmerkingen :

 1. Echt super leuk dat je tegenwoordig steeds meer die kleurboeken kunt kopen. Ik ben er echt gek op en heb er zelf ook een aantal van de Action, heerlijk een avond ontspannen, ik ben er gek op! Btw, Het kleurboek dat bij jullie winactie zat en jullie later hebben nagestuurd is denk ik kwijtgeraakt in het sorteercentrum want die is nooit aangekomen. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Isabel Cristina! Bedankt voor je reactie, wat raar en stom dat het kleurboek nooit is aangekomen! We zorgen ervoor dat er een nieuwe jou kant op komt! Groetjes Kim en Denise

   Verwijderen
 2. Mooi geschreven! Ik vind het ook heerlijk om te kleuren. Heb dan ook een aantal kleurboeken en als ik me verveel of even afleiding nodig heb, pak ik mijn boek en ga ik aan t kleuren. Helpt super therapeutisch. Als t af is, is t wel af bij mij. Kan t boek goed weer weg leggen gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Simone, bedankt voor je leuke reactie! Groetjes Kim en Denise

   Verwijderen

 
Copyright © 2014 Creative Neighbours. Designed by OddThemes